Welke banketstaaf is echt?

Vandaag vonden we in de theaterzaal een rode zak. Op de zak zat een brief van de Sint. De Sint schreef dat hij vorige jaar was opgelicht bij de inkoop van banketstaven. Sommige banketstaven waren nep. Het spijs van de banketstaven worden normaal gemaakt van amandelen, maar  sommige waren gemaakt van bonen en een smaakje. De kinderen wordt gevraagd om eerst 3 soorten banketstaven te proeven en daarna te testen welke echt zijn. “Ik wil niet proeven, ik vind dit vies.”

sinterklaas - amandelstaaf ah← De eerste banketstaaf is van Albert Hein. De kinderen geven een gemiddeld cijfer van 8,4. De staaf kost € 1,85 per 250 gram (prijs per kilo € 7,40). Uiteindelijk wil iedereen wel een stukje proeven. Na het proeven drinkt iedereen een slokje water en eet een stukje cracker om de smaak van het spijs weg te halen.

sinterklaas - roomboterletter frijling← De tweede is een roomboterletter van Frijling. De letter krijgt een 8,0. De letter kost € 1,99 per 400 gram (prijs per kilo € 4,98).  Ook nu neemt iedereen weer een slokje water en eet een stukje cracker.

sinterklaar - amandelstaaf hema→ De derde banketstaaf is gekocht bij de Hema. De kinderen geven een gemiddeld cijfer van 7,1. Ook hoorde ik “Een beetje te zout”. De letter kost € 2,25 per 250 gram (prijs per kilo € 9,00).

Sommige kinderen vonden alle banketstaven even lekker of even vies. Er werden vele tienen uitgedeeld, maar ook een enkele een, twee en drie. De crackers waren ook erg lekker.

amandel wittebonen druppel

Hierna zoeken de kinderen uit welke banketstaven met amandelen zijn gemaakt en welke met bonen. Dat doen ze met jodium (betadine). Er wordt met een hamer een witte amandel stuk geslagen. Daarna wordt er jodium op gedruppeld. De amandel kleurt een beetje geel. Hierna testen ze een witte boon. “Het wordt zwart”. “Ze worden allebei geel”, hoor ik bij één groepje. Dat is raar, dan kijk ik op het flesje. Het is geen jodium, maar gele kleurstof.
Op het spijs van de alle drie stukjes banket druppelen de groepjes jodium. “Banketstaaf één is echt!”  Hoe kan dat nou, denk ik. Heeft dit groepje verkeerde stukjes gepakt. En dan hoor en zie ik het ook bij de anderen “Twee, drie zijn nep”. De kinderen hebben gelijk. Alleen de banketstaaf van Albert Heijn blijkt alleen uit amandelen te bestaan. Op de doos van nummer twee staat inderdaad dat deze uit sojabonen en witte bonen te bestaan.
Maar nu nummer drie, de amandelstaaf van de Hema. Op het bakje staat: “Traditionele Hollandse lekkernij uit eigen bakkerij gemaakt door onze eigen bakkers, met scharrelei en heerlijke zuivere echte amandelspijs en bereid met roomboter.” Wat zit er door het spijs dat het ook zwartpaars kleurt? Dat gaan we aan de Hema vragen. Hieronder de reactie van de Hema:

Hartelijk dank voor uw bericht. Naar aanleiding van uw bericht kunnen wij u het volgende mededelen. 

De spijs wordt verwerkt in een omgeving waarin veel zetmeel (bloem) voorkomt. Het wordt ingerold in een omhulsel van zetmeel en tegen het plakken wordt in een bakkerij veelvuldig bloem gebruikt. Het spijs komt dus in direct contact met een zetmeel bron. Het verschil met vorig jaar is dat we dit jaar een iets grovere spijs verwerken, die heeft als nadeel dat hij eerst losgedraaid moet worden voor verwerking. Tijdens dit draaien is de kans op inmenging van bloem zeer groot, zoals de test ook aantoont. Het verbaasd mij meer dat er samples zijn die geen zetmeel detecteren. In dit geval is de test en het gekozen product niet in lijn om conclusies over de spijs te kunnen trekken. Een voorbeeld dat testen alleen toegepast moeten worden voor producten waar ze voor bedoeld zijn, de zgn scope waarbinnen getest kan worden. Wij zouden het erg op prijs stellen als u deze conclusie ook vermeld op de site. Wij vertrouwen u hiermee te hebben geïnformeerd. 

Met vriendelijke groet, HEMA Consumentenservice

P1010490

Leuk dat alle kinderen zelf de conclusie hebben getrokken welke echt is en welke niet. Na deze test hebben de groepjes nog uitgezocht waarom de pepernoten groot worden in de oven. Meel met water, “Meester, er gebeurt niets”, wordt een papje. Door door het meel een beetje baksoda en citroenzuur door te doen gaat het samen met water borrelen. Er ontstaat koolzuurgas. Hierdoor zet het beslag uit. Dit gebeurt ook met de pepernoten.

Aan het einde van het uur heeft Sinterklaas voor iedereen een mandarijn en een cadeautje.

Share Button