Deze banketstaaf is de lekkerste

Op verzoek van Sinterklaas onderzoeken de kinderen 3 verschillende soorten banketstaven. Het spijs van de banketstaven wordt normaal gemaakt van amandelen, maar je kunt het spijs ook maken van bonen en een smaakje. We starten het project eerst met een heus proefpanel. Ik leg uit dat je geld kan verdienen met het proeven van eten. “Echt waar?” Wie een goede smaak heeft kan dat doen. Tijdens het project zijn er een paar kinderen die gevoel voor smaak hebben: “Deze smaakt bitter“, “te zoet“, “korrelig en smeuïg“. Enkele andere kinderen geven de banketstaven: “Allemaal een 10“. Tussen de de banketstaven door eet iedereen een stukje cracker en drinkt een slokje water om de smaak van de vorige banketstaaf te neutraliseren.

wpP1040175Er zijn 3 banketstaven:

  1. De “Beste Bakker” van Dirk”.
  2. De Jumbo verkoopt meerdere soorten banketstaven; we testen de goedkoopste van de Jumbo.
  3. Van Albert Heijn testen we de duurste banketstaaf, dezelfde als vorige jaar.
    wp20151118_143454 wp20151118_143350
    Alle cijfers worden op een groot vel geschreven, opgeteld en gedeeld. En hieronder staan de gemiddelde cijfers die de kinderen gaven:
Supermarkt Dirk Jumbo Albert Heijn
Prijs € 1,79 € 1,49 € 2,29
Gewicht 250 gram 250 gram 250 gram
Cijfer Volta 7,8 6,1 9,3
Cijfer Aldoende 8,3 5,8 9,0
Cijfer Zuidpool 6,8 6,4 4,6
Cijfer Rijk Kramer 5,2 7,0 7,6
Cijfer gemiddeld 6,9 6,1 7,3

amandel                        wittebonen druppel

De groepjes zoeken uit welke banketstaven met amandelen zijn gemaakt en welke met bonen. Dat doen ze met jodium (betadine). Met een hamer wordt een witte amandel stukgeslagen en daarna wordt er jodium op gedruppeld. De amandel kleurt een beetje geel. Hierna moet de witte boon worden platgedrukt: “Moet ik dat met mijn vinger doen?” “Bah, wat vies“. Daarna gaat er jodium bij de boon: “Getsie, dat wordt zwart”.
wpP1040164Op het spijs van de 3 stukjes banketspijs druppelen de kinderen wat jodium. “Deze (van Dirk) is echt!”  “Deze (van de Jumbo) is hartstikke nep, die wordt helemaal zwart” En de laatste: “Deze (van Albert Heijn) is ook nep“, “Een beetje nep“. Een meisje kan het precies beschrijven: “Alleen ertussen wordt het zwart

Vreemd, vorig jaar was de banketstaaf van Albert Heijn nog helemaal echt met amandelen gemaakt. Dit jaar niet meer. Wat is er veranderd aan het spijs van de banketstaaf? Er is het verdikkingsmiddel E466:  Carboxymethylcellulose aan toegevoegd. “Carboxymethylcellulose,” denk ik: “dat komt me bekend voor. Dat staat bij mij thuis in de kast als behangplaksel.” Ik test het thuis met jodium. Ja, hoor Carboxymethylcellulose kleurt met jodium ook paarszwart. Daarom kleuren de amandelen in het spijs niet, maar ertussen e466 dus wel.  

Op de banketstaaf van de Jumbo wordt e-nummer E412 Guarpitmeel vermeld en de banketstaaf van Dirk bevat geen e-nummer. 

wpP1040177wpP1040178wpP1040161wp20151118_140847
Na deze banketstaattest hebben de teams nog uitgezocht waarom de pepernoten groot worden in de oven. Meel met water, “Er gebeurt niets“, “Dit is gewoon een beslagje“. Door aan het meel een beetje baksoda en citroenzuur toe te voegen gaat het deeg borrelen. Hierdoor ontstaat een luchtig beslag voor bijvoorbeeld: cake, brownies of …. pepernoten.

Bij het laatste proefje houden de kinderen een glasplaatje in het vlammetje van een kaarsje. “Het glas wordt helemaal zwart“. Na 2 minuten wapperen, het glas is heet, kan je je vinger zwart maken in het roet en je neus er mee zwart schminken. “Moet dat echt“, “Ha, ha, zie jij er mal uit“, “Waar is er een spiegel?
wp20151118_151653wp20151118_151546wpP1040168wpP1040167
Aan het einde van het uur is er voor elk kind een zakje om pepernoten mee te bakken. “Zijn dit echte speculaas kruiden?” Ja. “Gelukkig, want mijn moeder heeft alleen Koek en speculaaskruiden“.

Share Button